Екскурзия до ез. „Сребърна“, Делтата на Дунав и Viа Pontica

0

Септемрви е идеалното време да се насладим на очарованието на хилядите ята мигриращи по втората по натовареност птича евромагистрала – Via Pontica. Това ще направим от сърцето на най-обширната влажна зона на Европа – Делтата на р. Дунав и от бреговете на емблематичните със своето биоразнообразие езера Сребърна, Поморийско и Атанасовско.

Ще отдадем и нужното внимание на степите, горите и езерата в румънска Добруджа. Очаква ни едно незабравимо приключение поставящо акцент на феноменалната птича миграция, както и на много природни забележителности и спиращи дъха гледки в България и Румъния. Идвате ли?

21.09.2018 г.
Потегляме в 7:30 ч от паркинга пред стадион „Васил Левски“ в гр. София към първата спирка от маршрута ни – биосферен резерват Сребърна. През 1983 г. резерватът получава и най-голямо си признание – включен е в Списъка на Световното културно и природно наследство на “ЮНЕСКО“. То се превръща във важен национален символ на българската природозащита. Ще направим лек преход по брега на езерото като стигнем до р. Дунав докато нашите опитни гидове ни показват интересни видове птици и ни запознаят с любопитни факти за ез. Сребърна.

Вечерта ще отпочинем в хотел „Дунав“, гр. Силистра, а на другия ден рано сутринта се отправяме към Румъния.

22.09.2018 г.
Вторият ден на екскурзията е посветен на малко познати степи и влажни зони в румънска Добруджа. След преминаването на границата с Румъния ще се насочим към обширните блата, съставляващи южната част от Делтата на река Дунав. Пътят ни преминава през различни хабитати от скалисти каньони, хълмисти степи до обширни пасища и блатисти влажни зони. Ще се фокусираме в търсенето на пернати в блатата около селата Истрия и Синое. Късния след обед плавно ще се насочим на север към крепостта „Енисала“ – последна спирка за деня, подходяща за наблюдение на птици, любуване на залеза и отдих преди поредната среща с река Дунав.

Вечерта настаняването е в елегантен хотел Insula, гр. Тулча, разположен на малък остров, в непосредствена близост до голямата река.

23.09.2018 г
Делтата на Дунав е рай за диви птици и наблюдаващите ги природолюбители. От ранна сутрин тръгваме с лодки за да изследваме лабиринта от канали и езера на Делтата. За около 7 часа ще имаме възможност да усетим с всичките си сетива магията на това уникално място. Щедро ще пълним мемори картите с кадри, а сърцата и очите с незабравими гледки и преживявания. . В късния следобяд тръгваме към България, като вечерта е предвидена нощувка в хотел Акре***, в известното черноморско село Българево.

24.09.2018 г.
Въпреки дългият път до София сме предвидили две важни спирки, но не за почивка, а аз интензивни наблюдения на есенния прелет. Първата е посетителския център на Зелени Балкани на Поморийското езеро, а втората – свърхсоленото Атанасовско езеро. Така нашето пътешествие ще има завършен вид и дълго след това да сравняваме, разказваме и споделяме впечатленията си от вълшебството на есенната миграция и посетените природни различни по мащаб и облик екосистеми.

Следете страницата на събитието във Фейсбук за новини и любопитна информация за местата, които ще посетим по време на екскурзията.

Цена: 465 лв/човек при настаняване в двойна стая.
Доплащане за единична цена: 60 лв
Отстъпка за ученици и студенти – 35 лв.
Екскурзията не е подходяща за деца под 12 години.

Цената включва:
– Екскурзоводско обслужване по време на цялото пътуване.
Екскурзоводи са:
д-р Атанас Грозданов – преподавател в Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“
Страхил Пеев – докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, орнитолог работещ в сферата на екология, гнездова биология, миграция и паразити по птиците в България, опитен водач и бърдуочър израстнал край р. Дунав.
– Транспорт с лицензиран автобус.
– 2 зрителни тръби за цялата група.
– Митнически и паркинг такси.
– Застраховка с лимит от 2000 евро.
– 8 лв дарение за природозащитни дейности на Българска фондация Биоразнообразие .
– Настаняване в по-горе посочените хотели с включена закуска.
– Вечери в хотелите в Силистра и Тулча.
– Входен билет в природозащитния център “Поморийско езеро”
– Плаване с лодка в Делтата на р. Дунав.

Важно:

– Програмата може да претърпи промени поради независещи от туроператора обстоятелства.

– Местата са ограничени до 30 и няма да се пътува с голям автобус.

Записвания се приемат до 15.09.2018 г. на мейл info@traventuria.com. Плащането на капаро от 100 лв на човек трябва да бъде направено до 4 работни дни след записването и може да стане по банков път, с дебитна карта или в офиса на фирмата. Окончателното плащане е с краен срок на плащане до 2 седмици преди пътуването. Офисът на Травентурия е с работно време от 9:00 ч до 18:00 ч от понеделник до петък. Адресът е ул. „Горски пътник“ 54, жк „Лозенец“, гр. София. Може да се свържете с нас и на тел. 02 4890885.

Анулации: В случай на направен писмен отказ от пътуването, туроператорът удържа следните неустойки:
– до 15 дни преди дата на пътуването – няма неустойки;
– от 14 до 7 дни преди датата на пътуването – 60% от общата стойност на пакета;
– по-малко от 3 дни преди пътуването – 100 % от общата стойност на пакета.

Share.

Comments are closed.