Западни Родопи – царство на орхидеи и кафяви мечки

0

В сърцето на Родопите, в района около селата Триград и Ягодина, природата е изваяла живописни речни ждрела с прекрасни възможности за наблюдение на птици, растения и потайни обитатели на горите като кафявата мечка и дивите котки.
Новата ни програма е предизвикателство към авантюристите-природолюбители, като включва необичайно съчетание от дневни преходи сред богатите на интересни растения планински ливади и нощно наблюдение от укритие на кафява мечка.
През деня ще имаме възможност да се любуваме на диви орхидеи (пурпурен, тризъбест, обикновен, дървеницов, шлемовиден салеп, насекомовидна пчелица), скалолюбива растителност (скален равнец, родопски силивряк, райхенбахова перуника, редки каменоломки, тлъстиги и дебелец) и изключително богатата ливадна растителност на късната родопска пролет. Вечер програмата продължава с уникалната възможност за наблюдение на нощните обитатели на гората.
Природните богатства на карстовия район около Триградско и Буйновско ждрела са причина за обособяването на няколко защитени природни територии с различни статути, а многообразието от местообитания позволява на малка територия да се видят представители на основните планински хабитати. Защитена местност „Триградско ждрело“ заслужено е сред най-посещаваните от природолюбителите природни забележителности в България. Високите до 350 м скали на пролома приютяват редки и интересни видове птици, сред които скалолазката, соколът скитник, скалната лястовица. Те са и дом на много редки и известни само тук растителни видове, съименници на планината, като родопската песъчарка, родопско омразниче, родопска телчарка и др. Велебитската и орфанийската камбанка, родопският зановец, различни видове диви карамфили, теменужки, жълтуги и напръстници, както и разнообразните билки, са само част от естествената ботаническа градина на Средни Родопи, която ни очаква в началото на юни. Заповядайте с нас.

ПРОГРАМА

1 ден – Тръгване от паркинга пред стадион “Васил Левски” в 18 ч.Четири часов трансфер до с. Ягодина. Настаняване в хотел Ягодина.

2 ден – Пешеходен преход по една от най-богатите на диви орхидеи пътека спускаща се през Буйновско ждрело до Ягодинска пещера. По избор посещение на пещерата или ботанизиране в Буйновско ждрело, след което с нашия бус се връщаме в с. Ягодина. В късния следобед ще се разходим по ливадите над селото, любувайки се на динамичния пасторален ландшафт и живописните гледки към околностите на Ягодина. Привечер тръгваме с местен транспорт към укритието за наблюдение на мечки. Вероятността да се види дива мечка е голяма, но не може да се гарантира на 100%. Има престой в откритието от 19 ч до 22:00-23:00 ч.

3 ден – Денят започва с пешеходен преход от с. Ягодина до с. Триград. Маршрутът преминава през ливади, пасища и горски участък, като се спуска по камениста пътека недалеч от входа на пещера Дяволското гърло, до с. Триград. Посещението на пещерата е по желание, а в околностите и има добри възможности за наблюдения на птици, цветя, пеперуди и пейзажна фотография. В края на деня потегляме към София като ориентировъчният час на пристигане е 19:30 ч.

Цена: 150 лв на човек при настаняване за две нощувки в двойна стая с вкл. закуска в хотел Ягодина. Доплащането за единична стая е 20 лв.

Цената вкл.:
– Транспорт с лицензиран бус;
– Медицинска застраховка с лимит 2 000 лв;
– Гид- ботаник Михаела Йорданова, която е завършила СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Лечебни растения през 1998 г. От завършването си досега работи като ботаник и природен екскурзовод подпомагайки работата по каузите на различни природозащитни организации и туроператорски агенции. Взима участие в изследователски проекти на Ботаническия институт към БАН, както и в местни проекти и инициативи на територията на Родопите. Михаела напуска родната София и от години живее в Родопите, където се стреми да развива природозащитната кауза чрез дейности и публикации свързани с изучаването, популяризирането и опазването на флористичното разнообразие на планината. Да показва и разказва за дивите цветя на България е повече от професионален интерес – за нея това е личното й призвание;
– Транспорт и ползване на укритие за наблюдение на мечки;
– Настаняване в хотел Ягодина с вкл. закуска
– Дарение от 5 лв за изследователски дейности на Михаела Йорданова.

Цената не вкл.:
– Храна и напитки;
– Други лични разходи;

Имайте предвид
– Екскурзията ще се състои при минимум 10 записали се участника.
– Максималната големина на групата е 13 човека.

– Програмата може да претърпи промени от независещи от туроператора причини.

– Крайният срок за записвания е 23.05.2017 г.

– Записванията се приемат само в писмен вид на svelkov@traventuria.com. Необходимо е да изпратите мейл с Вашите имена на латиница и кирилица, ЕГН и номер на личната карта (тази информация е необходима за застраховката). Всяка направена резервация трябва да бъде заплатена до 4 работни след като е направена. ЗТ ни задължава да сключим договор за пътуването. Договорът може да бъде подписан в офиса на фирмата или да бъде изпратен по е-майл за да бъда подписан и сканирано копие да бъде върнато на ел. пощата на фирмата.

– Плащането за екскурзията може да извърши по банков път (ще Ви изпратим ел. фактура с банковата сметка на фирмата) или в брой в офиса на Травентурия. Офисът се намира в гр. София, жк Лозенец, ул. “Горски пътник” 54 (в близост до бившия хотел Кемпински и метростанция Джеймс Баучер).

Анулации: В случай на направен писмен отказ от пътуването, туроператорът удържа следните неустойки:
– до 8 дни преди дата на пътуването – няма неустойки;
от 7 до 4 дни преди датата на пътуването – 60% от общата стойност на пакета;
– по-малко от 3 дни преди пътуването – 100 % от общата стойност на пакета.
За контакт: info@traventuria.com, 02/4890885

Западни Родопи,

 

Буйновското ждрело и Триградското ждрело, са пример за уникалните форми, които водата и времето могат да изваят. Всеки попаднал за пръв път на това място ахва от гледката и се потапя в природата изпитвайки екстаз и страхопочитание.  Това е един от най-големите карстови комплекси, който крие още много тайни – речните води изчезват в подземни каверни и се появяват на невероятни места, пещери и скални зъбери украсяват гледката към небето. Буйновското ждрело е най-дългото в България и на места е толкоз тясно, че скалите се събират на върха си. Част от комплекса е и една от най-красивите пещери – Ягодинската. Заедно с живописното Триградско ждрело образуват уникален по своето биологично разнообразие комплекс, богат на ендемични видове много от тях петрофилни (скалолюбиви). Родопския силивряк е едно от растенията символ на карстовия комплекс – смята се, че хербаризирано и в последствие поставено на влажно място растението се връща към живот дори след повече от 3 години престой. По скалите се срещат и рядката скалолазка, скалната зидарка, соколи скитници и други интересни птици, в горите бродят мечки, вълци и диви кози, а по поляните расте уникалния родопски чай.
Дяволското гърло крие в дълбините си най- високият подземен водопад на Балканите и зала в която може да се побере катедралата Св. Александър Невски.

Share.

Comments are closed.