Опознай Витоша за един ден

0

Да черпиш знания от най-популярната природна академия до София е вълнуващо приключение за всички. Елата с нас и научете повече за любимата ни планина!Витоша е най-посещаваният природен парк в България и най-достъпното място до София за изучаване на впечатляващо разнообразие от горски екосистеми и техните удивителни обитатели. Още през 60-те години на XIX в. австрийският геолог Фердинанд фон Хохщетер заявява: „София и Витоша са неразделни както Неапол и Везувий”, но за много софианци планината си остава загадка. Екскурзията цели да запознае учениците с някои от най-характерните за Витоша местообитания, дървесни видове и животни.

ПРОГРАМА

8:30 ч Тръгваме с лицензиран автобус към местността “Дендрариума” и близко разположените до нея музеи.
9:20 ч Пристигаме в Музея на мечката. Да! На Витоша има мечки, но те обикновено се хранят и зимуват от южната страна на планината. Ще опровергаем някои от митовете за най-големия хищник в България и ще беседваме за неговите полезни и вредни хранителни навици.
9:50 ч Ще разгледаме Музея на совите (преместен временно в екостационар “Бели брези”). На територията на нашата страна се срещат 10 вида сови – от по-малката от гълъг врабчова кукумявка до страховития бухал. Като птици активни през нощта те са по-слабо познати, но и много интересни. Чрез игрови модул ще научим повече за тях.
10:30 Време е за играта “Търсачи на съкровища”, чрез която учениците ще се научат да разпознават няколко вида дървета в местността “Дендрариума”.
12:30 ч Пикник сред природата.
13:30 ч Ще направим кратък преход съпроводен с лекция за безопастно пребиваване в планината.
15:30 ч Свободно време за игри.
16:30 ч Отпътуваме за София и съответното училище.
17:30 ч – приблизителен час на пристигане.

Програмата е примерна и е за деца от 1-5 клас, за по-големите ученици са предвидени по-дълги и продължителни преходи.

Цената е 20 лв. на ученик при група от минимум 35 участника.

В цената се включва организиран и лицензиран транспорт до местността „Дендрариума” и входните билети за музеите, беседите се водят от интерпретатори и биолози. Цената включва и медицинска застраховка с лимит от 1000 лв.

В цената НЕ са включени напитки и храна.

При лоши метеорологични условия или форсмажорни обстоятелства ТО „Травентурия” си запазва правото да промени програмата или отмени екскурзията.

Share.

Comments are closed.