Драгоманско блато и Чепън планина

0

В един ден ще се запознаем с два вида сухоземни костенурки, богатството на блатата и многообразието на карста. Весели приключения ни очакват само на 40 км западно от София. През последните години популярността на Драгоманското блато и Чепън като място за отдих, пешеходни преходи и наблюдение на дивата природа нарастна. Изключително добре маркирани еко-маршрути, мостчета, кула за наблюдение, информационни табелки и посетителски център, допринасят за развитието на различни форми на ваканционен туризъм. Програмата на екскурзията, която Травентурия предлага съвместно със Сдружение за дива природа БАЛКАНИ е разработена и изпробвана от учители и методици.

ПРОГРАМА:
NB: Периодът подходящ за провеждане на екскурзията е от началото на месец април до средата на месец юни.

9:00 ч. Тръгване от училищния двор на училището и трансфер до Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато”, намиращ се в град Драгоман. Автобусният превоз е с продължителност около 1 час.

10:00 ч. Прожекция на филм „Живото блато”, с продължителност 20 минути. Следва встъпителна мултимедийна презентация и беседа с учениците /около 30 мин/.

11:00 ч. Трансфер до началото на еко-маршрут „Драгоманско блато” /5 мин/. Учениците се разделят на две групи. Едните извършват наблюдения с бинокъл и зрителна тръба от специално построена за целта кула. Ползват съобразен с възрастта и знанията им определител и с помощта на експерт-биолог определят някои от птиците в тази част на влажната зона. Другите ще бъде запознати с едни от най-удивителни растения от българската флора: най-високата трева, най-малкото цъфтящо растение и др. След половин час групите си разменят местата и дейностите.

12:00 ч. Обяд на открито. При неподходящо време обядът може да се осъществи и на закрито в сградата на Посетителския център.

13:00 ч. Следва кратка експедиция по възвишението Чепън. Участниците в прехода ще се запознаят с различни причудливи карстови форми – кари, въртопи, пещера и понор. Варовиковият хребет е защитена територия с удивителна фауна и флора. Ще видим белоопашат мишелов, пъстър скален дрозд, различни видове овесарки, а при повече късмет и скални орли. От растенията най-силно впечатление прави урумовото лале, което през май месец е истинско украшение за бялата снага на Чепън.

15:00 ч. Връщане обратно в гр. Драгоман и посещение на Центъра за опазване и размножаване на сухоземни костенурки. Тук ще разгледаме, пипнем и опознаем едни от най-древните гръбначни животни оцеляли до днес. Емоциите от вдигане на новоизлюпени костенурчета големи колкото монета от 1 лв е неопусуема.

16:00 ч Тръгване обратно за училището в гр. София като се очаква да пристигнем около 17:00 ч.

Цена: 25 лв на ученик при минимум 30 участника

Цената включва: професионален екскурзовод от агенцията, местен експерт, автобусен превоз София – Драгоман – София, входни такси и предоставяне на бинокли и зрителни тръби и медицинска застраховка.
Цената е валидна при минимум 30 записани участника.

Практическа информация: Драгоманското блато е с големина 400 ха и е разположено на около 800 метра от град Драгоман. То се намира във ветровит район и през деня комарите не са проблем (в повечето случаи отсъстват напълно). Все пак препоръчваме взимането на репеленти. Дейностите и маршрутите включени в екскурзията не изискват предварителна физическа подготовка. Препоръчваме взимането на шапки, дъждобрани и топли дрехи. Еко-пътеките са обезопасени и оборудвани с табелки. Учениците трябва да носят удобни за по-продължителни преходи обувки. Ботуши или специални водонепромокаеми обувки не са необходими. Храна може да бъде закупена от гр. Драгоман. В зависимост от климатичните условия, програмата може да бъде променена.
Повече информация за Драгоманското блато, Чепън планина и природозащитните дейности на СДП-БАЛКАНИ може да прочетете на www.balkani.org.

Изтеглете допълнителна информация за посетителски център “Драгоманско блато” на PDF.

Изтеглете дипляна за Драгоманското блато на PDF

Изтеглете дипляна за Чепън планина на PDF

Share.

Comments are closed.