Драгоман – където карстът среща блатото

0

Влажните зони са едни от най-продуктивните екосистеми на Земята – поддържат богатство от растения, риби, земноводни, влечуги, птици, бозайници и безгръбначни. Когато се комбинира Рамсарско място, каквото е Драгоманското блато,със скални крастови възвишения, то гаранцията за един прекрасен ден сред цял ансамбъл от пъстри и гласовити пернати животни е 100 процентова. От СДП – Балкани ще ни запознаят с историята на Алдомировското и Драгоманското блата и ще ни направят свидетели на някои от техните природозащитни постижения. Освен опознавателни разходки около споменатите влажни зони, ще наситим програмата и с преход до най-високата точка на Чепън планина, а именно връх Петровски кръст. По пътя ще наблюдаваме и снимаме редки видове скалолюбиви растения и птици, а от върха ще се насладим на поразяваща панорама. Вземете усмивка и желание за нови знания и елате с нас.

ПРОГРАМА 

8:30 ч тръгваме от паркинга пред стадион „Васил Левски“ в посока Алдомировското блато.

9:30 ч Ще спрем на Алдомировското блато за подробни наблюдения на срещащите се там птици, които поради голямото водно огледало се наблюдават сравнително лесно.

10:00 ч Отпътуваме за Драгоман. Ще спрем на историческото възвишение Три Уши за да наблюдаваме птици характерни за откритите скалисти райони. Следва беседа и презентация от представител на СДП – БАЛКАНИ в информация център на организацията. Продължаваме към Драгоманското блато като ще правим наблюдения от различни точки. Ще посетим и Центъра за размножаване на сухоземни костенурки, а от СДП-БАЛКАНИ ще ни разкажат как се грижат за костенурките и защо са създали оградено място за тяхното размножаване.

Преходът до Петровски кръст е заплануван за следобед.

17:00 ч Тръгваме обратно към София.

Програмата е подходяща за деца над 6 години. Деца под 12-годишна възраст трябва да са с възрастен придружител.

Цена: 23 лв

Цена: 23 лв

В цената е включено дарение от 2 лв за клуб С.К.О.Р.Е.Ц. .

Цената вкл.:
– Транспорт с лицензиран бус;
– Медицинска застраховка с лимит 2 000 лв;
– двама експерти зоолози
д-р доц Борис Николов
д-р Атанас Грозданов
– Гид от страна на СДП-БАЛКАНИ (www.balkani.org).

Цената не вкл.:
– Храна и напитки;
– Комбиниран входен билет за Центъра за размножаване на костенурки и Посетилския център на СДП – БАЛКАНИ. Специалната цена на човек за групата е 3 лв.
– Други лични разходи;

Имайте предвид
– Екскурзията ще се състои при минимум 30 записани пълноплащащи участника.

– Програмата може да претърпи промени от независещи от туроператора причини.

– Записванията се приемат само в писмен вид на svelkov@traventuria.com. Необходимо е да изпратите мейл с Вашите имена на кирилица и ЕГН (тази информация е необходима за застраховката). Всяка направена резервация трябва да бъде заплатена до 4 работни след като е направена. ЗТ ни задължава да сключим договор за пътуването. Договорът може да бъде подписан в офиса на фирмата или да бъде изпратен по е-майл за да бъда подписан и сканирано копие да бъде върнато на ел. пощата на фирмата.

– Плащането за екскурзията може да извърши по банков път (ще Ви изпратим ел. фактура с банковата сметка на фирмата) или в брой в офиса на Травентурия. Офисът се намира в гр. София, жк Лозенец, ул. “Горски пътник” 54 (в близост до бившия хотел Кемпински и метростанция Джеймс Баучер).

Анулации: В случай на направен писмен отказ от пътуването, туроператорът удържа следните неустойки:
– до 8 дни преди дата на пътуването – няма неустойки;
от 7 до 4 дни преди датата на пътуването – 60% от общата стойност на пакета;
– по-малко от 3 дни преди пътуването – 100 % от общата стойност на пакета.
За контакт: svelkov@traventuria.com, 02/4890885

Драгоманското блато e част от уникален карстов комплекс разположен в западна България и вклююващ в себе си Алдомировското Блато, Драгоманското Блато, варвиковия хълм Чепън и Три уши. Блатото лежи на дъното на безотточна котловина, намираща се на около 1 км. североизточно от гр. Драгоман (вдясно от пътя Драгоман – с. Голямо Малово). Надморската височина на блатото е 701 м. и при пролетното пълноводие заема територия от около 400 ха.

Блатото днес е най-голямато карстова важна зона в България и е ценно местообитание за реидца ендемични видове растения и множество животни, като най-голям интерес за посетителите са птиците. Възвишението Чепън е своеобразна ботанически рай, въпреки промените настъпили вследствие на човешка дейност. По високите части на планината се срещат характерни степни образци – 6 балкански и 5 български ендемита. В скалните ниши и пукнатини се чувстват удобно редица салолюбиви видове животни.

Една от централните зони в този комплекс – Драгоманското блато е пресушена още през 30-те години на 20 век. Тогава са изградени дренажни канали, а впоследствие – помпена станция, за да се използва земята за земеделски цели. За дълъг период животът в блатото замира. С това изчезват от България два вида растения, за които то е било единственото им находище у нас (мехурчестата алдрованда и парнасиеволистната калдезия). Изчезнало е едно от най-големите гнездовища на водолюбиви птици във вътрешността на страната и едно от последните находища на жерава, преди той да изчезне като гнездящ вид в България.

В резултат на спиране изпомпването на водите през 90-те години блатото бързо се възстановява и е една от малкото възкръснали влажни зони у нас. Един от основните проблеми на тази влажна зона – водният режим, е в голяма степен решен. Другият основен проблем, свързан с качеството на водите (отпадните води на Драгоман се заустват в южната част на блатото), е на път да се реши с изграждането на нова пречиствателна станция на отпадъчните води на гр. Драгоман. През 2005 блатото достига до естествените си размери (400 ха)

Скорци и костенурки

Като клуб посветен на опазването на природата, винаги сме желали да имаме повече дейности, които не само да помагат на застрашени видове и места, но и най-вече да дават добър пример на стотиците студенти и гости, преминаващи през Биологическия факултет.

От години се занимаваме с проблема с червенобузите костенурки, американска група от видове/подвидове, популярни като декоративни животни у нас. С времето обаче, много хора постепенно губят ентусиазъм да ги гледат и започват да ги освобождават в природата. Това, оказва се, е сериозен проблем, тъй като с агресивното си поведение тези костенурки изместват нашите местни видове от екологичните им ниши. Ето защо, в клуб Скорец започнахме да прибираме животни, които вече не могат да разчитат на грижи, за да предотвратим попадането им в природата. При нас те получават необходимите условия, а студентите имат възможност да наблюдават поведението им. От време на време отново даваме животните за отглеждане на нови хора, които имат желанието и отговорността да ги приемат у дома. Така, клуб Скорец се явява като буфер през който преминават костенурките-чужденци, в търсене на нов дом.

Сега, решихме да поръчаме за клуба нов, доста голям и оборудван съд, в който нашите питомци да се чувстват максимално близо до естествената си среда, а и да имаме възможност да приемаме нови гости, увеличавайки капацитета си.

Получихме ценна подкрепа, но имаме нужда от още такава, тъй като е необходимо да осигуряваме периодично храни и консумативи за животните, както и допълнително оборудване. Благодарим предварително за отношението и приятелското рамо.

Не смятаме, че прибирайки по няколко животни допринасяме сериозно за физическото решаване на проблема, но сме убедени че примера които даваме на огромен брой наши приятели и посетители ще даде значим резултат в бъдещото справяне с него.

Повече за клуб С.К.О.Р.Е.Ц прочетете на този линк или да ги последвате във Фейсбук.

Share.

Comments are closed.