Врачански Балкан и властелините на небосклона

0

Тази екскурзия е с ясна цел: да ни зареди с приятни емоции, като съчетае лежерна разходка в планината, наблюдение на птици и фотография на интригуващо красиви геоморфоложки форми.
Освен нашите екскурзоводи, ще ни водят нашите бинокли, обективи и импулси за още и още забележителни природни образувания. През май можем да очакваме много цъфтящи пролетни цветя, виртуозен птичи концерт и много интересни и редки видове пернати обитатели.Сред потенциалните видове, които можем да видим са сокол скитник, белоопашат мишелов, осояд, орел змияр, малък ястреб, скален орел, белоглав лешояд, черен щъркел, различни по-малки видове птици като зеленогуша овесарка, скална овесарка, пъстър скален дрозд, папуняк, белогръд бързолет, полубеловрата мухоловка и други. 100% гаранция в природата никога няма, но ние си знаем от предишни екскурзии, че си преизпълняваме програмата :).

ПРОГРАМА

7.00 ч Тръгваме от паркинга пред стадион „Васил Левски“, като първо пътуваме по АМ “Хемус“.

9.00 ч Пристигаме в гр. Враца. Автобусът ще ни остави в подножието на планината, откъдето се отправяме към манастира „Св. Иван Пусти“. Очаква ни кратък и лек преход до манастира, който е подслонен в основата на скален масив, по пътя ще спираме да се наслаждаваме на гледки, гледаме птици и да направим първите снимки.

12.00 ч Връщаме се до автобуса и продължаваме през Искърското дефиле към София. Ще спираме за наблюдения и снимки на много места – кв. Бистрец на Враца, прохода Вратцата, под доловете източно от Враца, около селата Паволче-Челопек, с. Лютиброд и известния скален обект „Ритлите“, с. Оплетня, гара Лакатник…

18.30 ч. Връщане пред стадион „Васил Левски“.

КАУЗА: 3 лв от цената на всяка резервация ще бъдат дарени на Дружеството за защита на хищните птици – http://www.bpps.org/

Водачите ще бъдат доц. д-р Борис Николов и Георги Стоянов – Гогата

Георги Стоянов е природозащитник, ръководил и изпълнявал редица проекти на Дружеството за защита на хищните птици. През последните над 10 години активно работи за реинтродукцията на белоглавия лешояд като гнездящ вид в района на Врачански Балкан – най-близкото място до София, където този вид редовно може да се наблюдава на свобода.

Доц. д-р Борис Николов е ръководител на Българската орнитологическа централа (ИБЕИ – БАН), автор на научни публикации, както и съавтор във филми с природозащитна насоченост. Последният филм, в който участва и като оператор е посветен на резерват Врачански карст (https://www.youtube.com/watch?v=1cvEfudpO1o)

Цена: 34 лв на за възрастен и 25 лв на дете от 7 до 12 години

Цена: 34 лв на за възрастен и 25 лв на дете от 7 до 12 години

* В цената е включено дарение от 3 лв за Дружеството за защита на хищните птици

Цената вкл.:
– Транспорт с лицензиран бус;
– Медицинска застраховка с лимит 2 000 лв;
– Екскурзоводско обслужване;
– Представител на фирма Травентурия;

Цената не вкл.:
– Храна;
– Лични разходи;

Имайте предвид
– Екскурзията ще се състои при минимум 30 записани пълноплащащи участника.

– Програмата може да претърпи промени от независещи от туроператора причини.

– Крайният срок за записвания е 10.05.2016 г.

– Записванията се приемат само в писмен вид на info@traventuria.com. Необходимо е да изпратите мейл с Вашите имена на кирилица, ЕГН и номер на личната карта (тази информация е необходима за застраховката). Всяка направена резервация трябва да бъде заплатена до 4 работни след като е направена. ЗТ ни задължава да сключим договор за пътуването. Договорът може да бъде подписан в офиса на фирмата или да бъде изпратен по е-майл за да бъда подписан и сканирано копие да бъде върнато на ел. пощата на фирмата.

– Плащането за екскурзията може да извърши по банков път (ще Ви изпратим ел. фактура с банковата сметка на фирмата) или в брой в офиса на Травентурия. Офисът се намира в гр. София, жк Лозенец, ул. „Горски пътник“ 54 (в близост до бившия хотел Кемпински и метростанция Джеймс Баучер).

Анулации: В случай на направен писмен отказ от пътуването, туроператорът удържа следните неустойки:
– до 8 дни преди дата на пътуването – няма неустойки;
от 7 до 4 дни преди датата на пътуването – 60% от общата стойност на пакета;
– по-малко от 3 дни (12.05.2016 г.) преди пътуването – 100 % от общата стойност на пакета.

За контакт: info@traventuria.com, 02/4890885

Белоглавите лешояди са птици с величествен полет и абсолютно безобидни „гиганти“. Те се хранят единствено и само с мърша, като по този начин се превръщат в санитари, които предотвратяват разпространението на зарази. Те се размножават бавно, а редица заплахи дебнат младите птици и много от тях не доживяват да станат възрастни птици. За да се поддържа жизнена популация във Врачански Балкан е необходимо непрекъснато подхранване на белоглавите лешояди и тяхното изучаване. Тези дейности от години се изпълняват от Българското дружество за защита на хищните птици, като често нещата се случват заради самата мисия, а не че са финансово обезпечени.

Сподели.

Коментарите не са разрешени