Бургаските езера и магията на Via Pontica

0

В края на септември нашето Черноморието е вече изоставено от плажуващите тълпи туристи, докато небето над него става все по-динамично и пълно с прелитащи ята пернати пътешественици.Неописуемо е усещането да станеш свидетел на пиковете на есенната миграция над Бургаския залив и прилежащите му влажни зони. Именно там се стеснява миграционния път „Via Pontica” и в рамките на няколко блаженни часа могат да се видят хиляди птици, включително пеликани, орли и щъркели, отправили се на юг. Миграцията не е непрекъснат процес и птиците имат нужда от станции за почивка и временен престой. Екскурзията е посветена на магията на есенната миграция по “Via Pontica” и птичите почивните станции Атанасовско, Бургаско, Мандренско и Поморийско езера и ЗМ „Пода“. Убедени сме, че по време на екскурзията Природата неизменно ще ни поднесе много емоции, чудеса, вълшебства и красота. А вие?

EARLY BIRD : ) отстъпка от 10% от пакетната цена за всеки записал се и платил цялата сума до 31.07.2017 г.

ПРОГРАМА

NB: Желаещите да направят хубави снимки на диви животни и да научат повече за wildlife фотографията от Сергей Панайотов (фотограф-анималист и създател на фейсбук страницата https://www.facebook.com/groups/birdsinbulgaria/), да снимат от укритие и/или камуфлажна палатка и/или пончо, могат да заплатят отделно за тези допълнителни услуги, които не са включени в основния пакет. Имайте предвид, че местата са силно ограничени за този тип дейности.

29.09.2017 г. (петък)

18:00 ч. Тръгваме от паркинга пред главния вход на стадион „Васил Левски“ . Моля, бъдете най-късно в 17:45 часа на паркинга, където ще Ви очаква лицензиран автобус и представител на фирма Траветурия. След около час и половина път ще направим 40 минутна почивка за вечеря на ресторант Happy до гр. Пловдив. Продължаваме до Бургас, където ще се настаним за две нощувки в хотел Боряна *** (кв. Крайморие на гр. Бургас).

30.09.2017 г. (събота)

Фотографите стават преди изгрев, взимат сух пакет за закуска от хотела и заедно със Сергей Панайотов биват транспортирани до ЗМ „Пода“, където ще бъдат разпредлени на места за снимане.

7:30 ч. Закуска за основната група.

8:10 ч. Отпътуване от хотела и гледане на птици от различни точки около ез. Мандра, ЗМ „Ченгене скеле“ и след това на ЗМ „Пода“, където към тях се присъединяват фотографите. Наблюдение на миграцията от природозащитния център на БДЗП и пийване на различни разновидности бира „Гларус“, която се продава на място. По обед Сергей Панайотов ще направи презентация за основни техники при снимане на диви животни без те да бъдат изплашени. Следобед отпътуване за Атанасовско езеро и наблюдения на есенни мигранти до залез слънце.. Фотографите се връщат по-рано до ЗМ „Пода“ за втора сесия снимки. Цялата група се връща в хотела след залез за вечеря и забавления.

01.10.2017 г. (неделя)

Фотографите отпътуват за Поморийското езеро преди изгрев за да се сдобият с прекрасни фотографии на диви животни при меката светлина на October morning (която е нещо като тази на Джулая, ама няма песен за нея 🙂 ).

7:00-7:30 ч. Закуска.

7:30 ч. Отпътуване за Поморийско езеро и на наблюдения на птици в езерото, над него и в морето. По някое време към основната група се присъединяват фотографите. Участниците в екскурзията ще имат възможност да посетят природозащитния център на Зелени Балкани, да направят наблюдения от там и да си закупят стойностни сувенири, с които допълнително ще подкрепят дейностите на Зелени Балкани в района.

15:00 ч.Отпътуване за гр. София.

20:00 ч. Ориентировъчен час за пристигане на стадион Васил Левски.

ЦЕНА:

– 120 лв на човек при настаняване в двойна/тройна стая;

– 150 лв за настаняване в единична стая (ограничен брой);

– Доплащане за фотографски пакет (наем укритие/пончо, допълнителен транспорт на място, водач в лицето на Сергей Панайотов) – 85 лв/човек;

Цената включва:
– Екскурзоводско обслужване по време на цялото пътуване от д-р Атанас Грозданов, който е експерт-орнитолог водил редица екскурзии с кауза;
– Транспорт с лицензиран автобус;
– 3 зрителни тръби за цялата група;
– 3 полеви определителя за цялата група;
– Представител на ТО „Травентурия“ грижещ се за организацията и логистиката;
– Паркинг такси;
– Здравна застраховка с лимит 2 000 лв;
– 5 лв дарение за природозащитни дейности на Българска фондация Биоразнообразие;
– Настаняване за две нощувки с вкл. закуска в хотел Боряна в кв. Крайморие;
– Входен билет за ЗМ „Пода“ .

Цената не включва:
– Храна и напитки;
– Лични разходи;
– Входен билет за посетителския център на Зелени Балкани на Поморийското езеро.

ВАЖНО:
– Носете си подходящи за сезона дрехи, вода и сух пакет за обедите.

– Програмата може да претърпи промени поради независещи от туроператора обстоятелства.

– При възможност вземете свой определител за птици, зрителна тръба и бинокъл.

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД

– Екскурзията ще се състои при минимум 30 записани пълноплащащи участника.

– Програмата може да претърпи промени по независещи от туроператора причини или за да се подобри качеството на продукта.

– Крайният срок за записвания е 25.09.2017 г.

– Записванията се приемат само в писмен вид на svelkov@traventuria.com. Необходимо е да изпратите мейл с Вашите три имена на кирилица, ЕГН и мобилен телефон за бърза връзка. (Цялата сума трябва да бъде заплатенa до 3 работни дни след като е направена резервацията, в противен случай резервацията се анулира.

– Плащането за екскурзията може да се извърши по банков път (ще Ви изпратим ел. фактура с банковата сметка на фирмата) или с дебитна/кредитна карта.

– Анулации: В случай на направен писмен отказ от пътуването, туроператорът удържа следните неустойки:
– до 8 дни преди датата на пътуването
– няма неустойки;от 7 до 4 дни преди датата на пътуването – 60% от общата стойност на пакета;
– по-малко от 2 дни преди пътуването
– 100 % от общата стойност на пакета.

За контакт: svelkov@traventuria.com

Бургаски езера

Бургаският залив е едно от най богатите в орнитологично отношение места в България. От една страна комплексът от 4 бургаски езера е място за размножаване на десетки водолюбиви и водплаващи птици, от друга страна е мястото, което концентрира огромни ята от прелитащи птици по Via Pontica. Общият брой регистрирани птици надхвърля 400. включително редки вагранти. 

  • Защитена местност Пода (http://bspb.org/poda/bg/index.html) е единствения пример за защитена територия поверена за стопанисване от гражданска организация. Тук са регистриани 284 вида птици което е над половината от регистриарните в България, както и място за гнездене на речни рибарки както и единсвтената смесена колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан, нощна, червена, гривеста, малка бяла и сива чапла.  ЗМ Пода е оттока на  Мандренското езеро към морето.
  • Езерото Мандра е най-южното от бургаските езера и  обединява оттока на реките Изворска, Факийска, Средсцка и Русокастренска. Езерото е било недокоснато до 1934 година, когато са направени корекции на теченията на част от реките и са построени диги в ззападната му част с цел предотвратяване на наводнения. През 1963 година е построена язовирна стена в източния му край, което превръща езерото в садководно, повдига нивото и заличава блатните елементи с разливи и водна растителност – по този начин е унищожена и последната гнездова колония на розови пеликани в България.  Обявени са няколко защитени местности Устието на река Изворска, Узунгерен и Пода.
  • Езерото Вая (бургаското езеро) представлява плитък лиман на брега на Черно море  и след преграждането наМандра с язовирна стена е най-голямото естествено езеро у нас. Дълбочината му достига до 1.3 метра. Езерото е важна спирка по миграционнияпът Via Pontica,  както и важно място за гнездене на малкия воден бики и ценно зимовище на тръноопашатата потапница. Езерото е силно замърсено с петролни продукти и феноли от намиращата се наблизо рафинерия.
  • Биосферен резерват Атанасовското езеро – превърнато в солници е един от примерите за човешка дейност създала условия за едно от най-богатите на птици места в България – както за размножаване, така и за почивка по време на миграциите. Регистрирани са 318 вида и списъка постоянно нараства.

Защитена местност Поморийско езеро – е солена лагуна, която още от древността е използвана за добив на сол и място за балнеолечениес лечебна кал. Тук високата соленост на водата е довела д развитие на специфична флора и фауна. Езерото е място за гнездене на гривеста рибарка (Sterna sandvicensis), саблеклюн (Recurvirostra avosetta), кокилобегач (Himantopus himantopus), морски дъждосвирец (Charadrius alexandrinus), речна рибарка (Sterna hirrundo), белочела рибарка (Sterna albifrons) и бял ангъч (Tadorna tadorna). Колонията от гривести рибарки, която гнезди върху изградените и поддържани от доброволците на СНЦ „Зелени Балкани” изкуствени острови наброява вече 1500 двойки и е най-голямата на Балканския полуостров.

“Курс по Биоразнообразие“

Дванадесета поредна година „Курсът по Биоразнообразие“ на Българска фондация Биоразнообразие продължава да се провежда и да се посещава от всички хора, които искат да научат повече за природата в много различни нейни аспекти.

Началото…

 се дава през 2005 година в Пловдивски и Софийски университет от Стефан Аврамов – експерт от БФБ и Стойчо Стойчев от БДЗП – като идеята е да се създадат седмични презентации на различни актуални теми, свързани с опазването на околната среда, в които най – добрите експерти от страната и чужбина по дадена тема представят актуална информация на студенти в Биологическите факултети на съответните университети.

Част от мотивацията за създаването на курса е и допълнителното обогатяване на програмата на факултетите свързани с изучаване на биологични науки и включване на студентите в различни дейности, водени от учени от различни институции или експерти в неправителствени организации. Не на последно място и обогатяване на знанията за всеки човек с интерес към природата и опазването на околната среда.

В Пловдивския университет лекциите се организират от Българско дружество за защита на птиците, а в Биологически факултет на Софийски университет от екипа на Българска фондация Биоразнообразие.

Курсът обхваща  различни теми – фундаментална наука, екологично законодателство , казуси свързани със защитените територии и Натура 2000 зони,  представяне на биоразнообразието на различни държави по света, или изследвания свързани с конкретни видове, предизвикателства в опазването на околната среда и възможности за решаването на различни екологични проблеми. Добри примери и как всеки един от нас би могъл да вземе участие в процесите свързани със защитата на местообитание или вид.

От самото начало на курса лекторите, представящи своята работа в съответната област участват абсолютно безвъзмездно и достъпа до лекциите е свободен. Българска фондация Биоразнообразие подпомага организирането на курса и останалите компоненти от образователните си дейности чрез проекти и дарения, чрез които се обезпечава организирането му и техническото обезпечаване.

Лекциите дълги години се съчетава с теренни излети чрез които, всички посещаващи курса имат възможност да участват в реална работа на терен.

За последните 12 години са били проведени над 200 лекции, които са били посетени от около 10 000 човека, което ни мотивира всяка година да обновяваме и полагаме все повече усилия, така че лекциите да достигат до повече хора, които имат интерес към темите в курса.

Чрез заснемането на видеа и стрийминг в социалните мрежи бихме искали все повече хора, които живеят в различните краища на страната или нямат възможност да са в залата да могат освен да се информират, да участват активно в обогатяване на знанията във връзка с биоразнообразието, да имат възможността  да намират съмишленици или помощ за различни казуси.

Не на последно място  мрежата, която изграждаме вече толкова години и продължаваме да обогатяваме създава освен общност от експерти, млади учени, изследователи и любопитни към знанието хора, и граждани, които развиват своята активна гражданска позиция по темите свързани със защитените територии и видове на България.

    Share.

    Comments are closed.