София – неостаряващият град

0

Обиколка на София с включено посещение на Музей за история на София.София – един от най-древните градове по нашите земи. Основан край горещите минерални извори, в полите на Витоша и по поречието на няколко реки, града има важно стратегическо местоположение и чудесен климат. Археологическите разкопки на няколко неолитни селища дават сведения за живота тук преди повече от 5 хилядолетия. А около 5 в.пр. н.е. тракийското племе Серди основава своето селище Сердонополис, което се разраства и процъфтява по-късно под името Сердика – главен град на Римската провинция вътрешна Дакия. Кан Крум го присъединява към Българската държава през 809 г., но чак след Освобождението отново се превръща в политически, икономически и културния център с обявяването му за столица през 1879 г. Днес в съвременния център можем да видим еклектична смесица от стилове в сградите строени в края на 19, началото на 20 в., както и връзката им с преустроеното след бомбардировките във Втората Световна война ларго.

София – расте, но не старее! От едва 12 хил. жители през 1878 г. сега града ни е дом на повече от 1,3 млн. души и динамично се разраства във всички посоки.

Знаете ли:

·         Че преди изграждането на съвременна канализационна мрежа и вкарването на доста реки в подземни корита, К. Иречек шеговито нарича София – Венеция на Балканите.

·         Кога за първи път се споменава името София и защо църквата „Св. София – божия премъдрост” е кръстница на града ни?

·         Защо църквата Св. София няма камбанария и къде е камбаната и?

·         Каква е разликата между двата лъва пред съдебната палата?

·         От къде е лъва пред вечния огън и кога е запален той?

·         Какви са елементите в герба на София?

Освен отговорите на тези въпроси ще научим и много други любопитни истории от хилядолетната история на града ни, като например как временният герб, дело на талантливия студент Харалампи Тачев, се използва вече повече от 115 г. Ще посетим музея за история на София, където ще научим как са живели хората през Неолита, ще видим находки от древна Сердика и по интересен и интерактивен начин ще се потопим в атмосферата на столичния град от периода след Освобождението. Тук ще се качим на трамвай от 1901 г., ще видим един от първите мерцедеси на царя, ще разберем защо в София има френска каляска, принадлежала на Мария Антоанета.

Програма:

9:00 ч. Отпътуване от двора на училището. Докато се возим към началото на пешеходната обиколка увлекателна беседа ни пренася в далечни исторически епохи, научаваме повече за географското положение на София и разбира се за Витоша – един от символите на града.

9:30 – 9:45 ч. Пешеходна обиколка из центъра. Включва: Храм паметник “Св. Александър Невски” Най-внушителният православен храм на Балканите, построен в периода 1904 – 1912 година /Позлатените кубета, богатата вътрешна украса, иконите и фреските по стените са дело на известни български и руски художници./; Гроба на Иван Вазов; Базиликата “Св.София” – 6-ти век – изправила се гордо в сърцето на София, дала името на града; Руската църква “Св. Николай”; Природо-научния музей; Царския дворец; Народния театър “Иван Вазов” с внушителна барокова фасада; БНБ; Археологическия музей, разположен в бившата Буюк джамия; Зданията на Президентството, Министерски съвет, Народното събрания; Ще видим част от крепостните стени при източната порта на Сердика;; Ротондата “Св.Георги” – 4-ти век, една от най-старите сгради в града; Статуята на София, изработена от скулптора Георги Чапкънов; Църквата “Св.Петка Самарджийска” ; Сградите на пл. Ал. Батенберг и пл. Св. Неделя.

12:00 – 13:00 ч. Време за обяд и игри в градската градина или градинката пред музея за история на София.

13:15 – 14:30 Посещение на музея за история на София

15:30 Връщане в двора на училището

Share.

Comments are closed.