Неоткритият Перник и как да си построим средновековна крепост

0

На 30 км от столицата и сякаш на светлинни години от нас. Най-близкият до София голям град Перник се разраства в края на 19 в. със засилване експлоатацията на залежите от въглища и рудни изкопаеми. Този бум в развитието му от малко село към сегашния голям град, особено в епохата на развития социализъм, за съжаление не води до превръщането му в красив и приветлив град за живеене и отдих – малко като парадокс за нас е белодробният санаториум в местността Белата вода. Разпилян на доста голяма площ, спрямо разкритите рудници и новопостроените заводи, той сякаш не може да ни предложи вече нищо от красотата на древното селище. В противовес на горното е запазената крепост на Кракра Пернишки, уникалния за страната ни музей на минното дело, както и обявяването на кукерските игри и международния фестивал Сурва Перник за част от световното културно наследство под егидата на Юнеско.

В екскурзията  ни до Перник ще опознаем тъкмо тези, уникални за града кръстен на славянския Бог Перун, забележителности. Ще поиграем на археолози, търсачи на съкровища и средновековни строители. Ще видим как ни стои миньорска каска и ще проучим минните галерии.

ПРОГРАМА

9:00 ч. Отпътуване от София. По пътя беседа за Софийската и Пернишката котловина, легенди за Витоша и Люлин,разказ за историята на Перник и разцвета му по времето на Кракра Пернишки, кукерските празници в традицията на българите и връзката им с езическите времена.

9:45 – 11:30 ч. Пристигане в Перник и разглеждане на минния музей.

11:45 – 15:45 ч.  Разглеждане на Пернишката крепост, обяд, време за игри и търсене на съкровища. Научаваме някой от основните строителни техники по време на средновековието, как да разпознаем вероятното предназначение на сградата по нейните основи и как археолозите, извършват своите проучвания.

16:30 ч. Връщане в София

Share.

Comments are closed.