Маджарово и мистериозния Перперикон

0

Източни Родопи са на около 2.5 часа път от София и на космическо разстояние от напрегнатото ежедневие на българската столица. Там ли живеят най-щастливите хора на света? На този шеговит въпрос ще търсим отговор чак в края на екскурзията. Програмата, която сме подготвили включва вълнуващи наблюдения на птици, събиране и определяне на минерали (щастливците се прибират вкъщи с огромни скъпоценни камъни) и посещение на международно известния Перперикон.

ПРОГРАМА

Ден 1.  Тръгваме  7:15 ч от паркинга пред стадион „Васил Левски“ и се отправяме към гр. Маджарово. Първо ще спрем в с. Горно поле за да може да разгледаме Маджарския пролом и най-красивите меандри на р. Арда от птичи поглед. Там ще ни посрещне местният ни водач Марин Куртев. Той ще има нелеката задача, с историческа беседа, да ни задържи вниманието докато погледът ни се лута в омагьосващото изобилие от природни форми. На малка площ ще видим драматични скални образувания от лава, през които Арда удивително си е проправила път чрез меандри, широки пясъчни плажове, мощни сипеи, зеленина и много, много птици. След спирката на с. Горно поле продължаваме към Маджарово. Ще спрем между подножието на скален комплекс Кован Кая и левия бряг на р. Арда. Следобедът ще е посветен на съчетание от орнитологични наблюдения и събиране и определяне на минерали с Марин. Нощувка в комплекс Перпера в близост до село Долно Черковище.

Ден 2 Очертава се не по-малко вълнуващ ден сред вулканичните пейзажи на Източни Родопи. След ранна закуска ще се отправим към резерват Вълчи дол, в района на който ще е организирано подхранване за лешояди. Преди да стигнем до резервата, ще направим кратък преход с възможност да затвърдим наученото за минералите и птиците. Не може да се опише емоцията от наблюдението на лешояди – първо реещи се в небето, а след това със свистене спускащи се на земята за невероятен спектакъл около предоставената им храна. Следобед продължаваме към археологически обект Перперикон, където ни очакват легендите и историческата реалност по тези земи от древността до наши дни. Ориентировъчният час на пристигане пред стадион „Васил Левски“ е 19:30 ч.

Цена: 90 лв на човек при настаняване в двойна стая или вила (3-ма или 4-ма човека) с включена закуска. Доплащането за единична стая е 20 лв.

Цена: 90 лв на човек при настаняване в двойна стая или вила (3-ма или 4-ма човека) с включена закуска. Доплащането за единична стая е 20 лв.

* В цената е включено дарение от 5 лв за природозащитни дейности извършвани от  Сдружение за дива природа “Балкани”.

Цената вкл.:
– Транспорт с лицензиран бус;
– Медицинска застраховка с лимит 2 000 лв;
– Гид-биолог –д-р Атанас Грозданов;
– Представител на фирма Травентурия;
– Местен екскурзовод за района на Маджарово в лицето на Марин Куртев;
– Еднократно подхранване на лешояди;
– Настаняване в апартаменти, малки и големи вили в  хотелски комплекс “Перпера”;
– Дарение от 5 лв за дейностите на двете организации посочени по-горе в обявата.

Специална отстъпка за деца и студенти: 10 лв

Цената не вкл.:
– Храна и напитки;
– Лични разходи;
– входни такси :
1. Перперикон (за лица над 18 г. – 6 лв, деца и пенсионери – 2 лв)
2. Изложбена зала на Природозащитен център „Източни Родопи“ (4 лв/човек)

Имайте предвид, че екскурзията ще се състои при минимум 30 записани пълно плащащи участника. Програмата може да претърпи промени от независещи от туроператора причини. Крайният срок за записвания е 3 дни преди началото на екскурзията.

– Записванията се приемат само в писмен вид на info@pytuvane.com. Необходимо е да изпратите мейл с Вашите имена на кирилица, ЕГН и номер наличната карта (тази информация е необходима за застраховката). Всяка направена резервация трябва да бъде заплатена до 4 работни дни след като е направена. Законът за туризъма ни задължава да сключим договор за пътуването. Договорът може да бъде подписан в офиса на фирмата или да бъде изпратен по е-майл за да бъда подписан и сканирано копие да бъде върнато на ел. пощата на фирмата. – Плащането за екскурзията може да извърши по банковпът (ще Ви изпратим ел. фактура с банковата сметка на фирмата) или в брой в офиса на Травентурия. Офисът се намира на адрес: гр. София, жк Лозенец, ул. “Горскипътник” 54 (в близост до бившия хотел Кемпински и метростанция Джеймс Баучер).

Анулации: В случай на направен писмен отказ от пътуването, туроператорът удържа следните неустойки:
– до 8 дни предидатанапътуването няма неустойки;
– от 7 до 4 дни преди датата напътуването – 60% отобщатастойностнапакета;
–  по-малко от 3 дни (23.03.2016.) преди пътуването;
– 100 % от общата стойност на пакета.

За контакт: info@pytuvane, 02/4890885

Маджарово е малък град, разположен в североизточната част на Източните Родопи. Жителите му наброяват 500 души. Градът носи името на своя бранител от 1913 г – Димитър Маджаров. Тогава около 20 хиляди българи, бежанци от Беломорска Тракия, са били прогонени от родните си места. Потърсили са спасение и път към Родината, тук, при тогавашното селище Ятаджик, но ги очаквал в засада турски башибозук. Загинали над 2000 жени и деца. Спасението на останалите се дължи на безпримерната храброст на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, увлекли след себе си стотици други защитници на род и родина…

В знак на признателност, градът е наречен на спасителя си, а паметта на загиналите се тачи пред Пантеона,посветен на тези събития . В близост до него се издига и малка църква.

 

Маджарово се намира буквално в центъра на кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. Вследствие на активната вулканична дейност в скалите около града днес се откриват скъпоценни и полускъпоценни камъни. Именно това природно богатство е предопределило развитието на града по време на социализма като рудодобивен център. И днес все още се откриват следите от активната дейност в мините.

Природната забележителност „Кован кая” се намира по поречието на р.Арда, в непосредствена близост до гр.Маджарово, по пътя за с. Бориславци. Тази природна забележителност е обявена за такава с цел опазването на редки и застрашени растения и животни. Това е едно от малкото места в България, където гнездят белоглави и египетски лешояди, а черния лешояд (наричан още картал) идва тук на подхранване от гръцката част на Родопите. Тук се срещат черни щъркели, множество южни видове като син скален дрозд и скална зидарка, както и световнозастрашената сухоземна костенурка. За внушителното биоразнообразие се грижат редица природозащитни организации като Българско дружество за защита на птиците, Зелени балкани, АРК-Холандия и др.

Местността “Окопа” е известна с откритото тук първо раннохристиянско светилище, обитавано и от древните траки. По-късно на същото място е построена и първата раннохристиянска църква в Родопите.

Село Бориславци е кацнало на брега на язовир Ивайловград – тук може да се разходите с лодка или да ловите риба.

До с. Долно черковище се намират интересните скални ниши в защитената местност “Пчелен камък”.

В землището на с. Долни главанак се издига Кромлехът. Кромлехите са големи каменни блокове, ограждащи пространство с овална форма. Най-популярният паметник от този вид е Стоунхендж във Великобритания. Българският му вариант е в региона на Маджарово. Добре маркирана пешеходна пътека от около 500 метра води право натам. Към върха, където древните траки вероятно са извършвали важни за тях жертвоприношения или ритуали.

Не пропускайте да се отбиете и в “Дивата ферма” в село Горно поле. Фермата е необикновена – тук се предлагат селски туризъм, конна езда, разходки из гората, събиране на диворастящи гъби и билки и др. Стадото им от над 500 родопски късороги говеда живее целогодишно на свобода. В близост до селото е  местността Фурнаджика, която е приютила тракийска скална гробница и вероятно най-старият скален релеф, датиран към 6-5-о хилядолетие пр.Хр.

В местността Хисаря може да посетите параклиса “Св.Св.Кирил и Методий”, в близост до който съществува извор с лековита вода. Легендите сочат, че е позната в целия регион. В тях се разказва и за местността Момина скала, извисяваща се  над Маджарово и кръстена на красива девойка, хвърлила се от скалата, за да опази от посегателство честта и достойнството си.

Но попаднеш ли в региона на малката община по поречието на Арда, си оставаш завинаги с невероятен спомен. Защото среща тук са си дали волни лешояди, гробници и могили, крепости, скъпоценни камъни, спокойни води, красива природа, предания и легенди. Чиято притегателна сила ще усетиш и ти. Независимо дали си извървял или ще извървиш Пътеката на слънцето, тук, в Маджарово.

Сдружение за дива природа “Балкани” поддържа туристическата инфраструктура на Драгоманското и Алдомировските блата – единствените напълно възстановени естествени влажни зони в Софийското поле. Посетилският център в гр. Драгоман, който се стопанисва от неправителствената организация, не успява да се самоиздържа. Дървените мостчета в Драгомансктото блато и Центъра за размножаване на сухоземни костенурки се нуждаят от непрекъснати грижи, които не винаги могат да бъдат обезпечени от проекти.

Share.

Comments are closed.