Копривщица  – жива история в Средногорието

0

Разположена по бреговете на р. Тополница, сред живописна природа в сърцето на Същинска Средна гора, обвита от възрожденска романтика, Копривщица съхранява традиции и легенди зад високите каменни дувари на уникални архитектурни шедьоври. Основан през 15 в. града  процъфтява през Възраждането.

Копривщенци – будни и непокорни, според легендата наследници на търновски боляри, вечно се стремят към запазване на духовност, култура и свобода. Не случайно през 19 в. тук отваря врати първото класно училище в страната, в което учител е Неофит Рилски, а също и първото девическо училище. Тук се раждат и израстват много високо-образовани личности, оставили диря в историята, литературата и политиката на България.

Но най-вече за всеки българин Копривщица е мястото, където на 20 април 1876 г. гръмва Първата пушка, възвестила началото на Априлското въстание.

Знаете ли:

·         Кой е автора на „Хубава си моя горо”?

·         Коя е хвърковатата чета?  И кой е Гаврил Хлътев?

·         Какво е жив музей?

·         Как се е зародила идеята, къде и от кога се провеждат Националните събори за народно творчество – най-важната сцена за изява на всички професионални и самодейни фолклорни състави от страната?

Отговорите на тези, а и много други въпроси ще научим по тесните калдъръмените улички.

ПРОГРАМА

8:30 ч. Отпътуване от двора на училището по маршрут София – Златица – Копривщица (по пътя виждаме паметника на Васил Левски над с. Буново, правим и кратка спирка за почивка след Пирдоп)

10:30 ч. Пристигаме в Копривщица. С обиколен билет тук можем да влезем във 7 от къщите-музеи, според възрастта на децата и препоръката на учителя обикновено посещаваме 3 или 4 от тях, а именно Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Лютова къща.

12:30 ч. Обяд на поляната пред живия музей. Можем да влезем и в сградата на училището, което повече от 100 г. не затваря врати (до 1972) Цена на билета 0.50 лв. за учащи.

13:30 – 15:00 ч. Време за кратък поход до паметника на Георги Бенковски, чудесно място за игри и снимки на околността. Възможност за посещение на родния дом на войводата.

(Или обратно към центъра и детската площадка ;))

15:30 ч. Отпътуване за София

17:30 – 18:00 ч. Връщане в училище

Share.

Comments are closed.