Калофер – скалите пеят тук революционни песни

0

Калофер  – градът, разположен по двата бряга на р. Тунджа, между Стара Планина и Средна Гора е своеобразен вход към Централен Балкан. Националният парк Централен Балкан обединява девет Старопланински природни резервата (Боатин, Царичина, Козя стена, Стенето, Северен Джендем, Пеещи скали, Соколна, Джендема и Стара река), опазващи 66% от бозайниците, 40 % от влечугите, 45 % от гнездящите птици, 50 % от земноводните и 70 % от безгръбначните животни в Стара Планина, част от които Световно застрашени видове.

Знаете ли:

–        Кой е първенеца на Стара Планина (и защо се е наричал Юмрук чал) ?

–        Какво значи Джендем и защо така е кръстен резервата над Калофер?

–        Кой е най-високият водопад в България?

–        Кой е Даскал Ботьо Петков и защо неговото училище става едно от най-престижните в страната?

Родното място на поета-революционер Христо Ботев ни посреща със спретнатите си къщи и красиви каменни мостове. Тук ще разгледаме музея посветен на живота и делото на Христо Ботев, възстановеното Даскал Ботьово училище, където ще научим  за взаимоспомагателната и звучно-урочната система.  Ще се изкачим до паметника посветен на Ботев и неговите четници.

Красива легенда разказва как бил основаван Калофер:

„Някога в околностите на днешния Калофер се намирал Звъниград . Турците го превзели, но не могли да се справят с хайдутите на Калифер войвода, които върлували наоколо. Тогава султанът пратил емисари да накарат войводата да се врече, че ще заживее мирно, а той ще му опрости провиненията. Калифер поискал новото село да не плаща данъци, турчин да не се заселва и да не минава през него на кон, а ако това се наложи да му разковава подковите. Като получили султанската дума, хайдутите си взели красиви девойки от близкия Сопот и с тях основали днешното селище, носещо името на героичния българин.”

ПРОГРАМА:

Тръгване от София в 7:30 ч. по маршрут Сопот – Карлово – Калофер

 9:15 ч. Пристигане в гр. Сопот. Разглеждаме къща-музей Иван Вазов и девическият метох.

10:45 – 11: 00 ч.  Отпътуване за гр. Карлово

11:15 ч.  Посещение на къща – музей Васил Левски.

12:15 – 13:15 ч. Обяд.

13:15 ч. Отпътуване за Калофер.

14:15 ч. Пристигане в Калофер. Посещение на къща-музей Христо Ботев и Даскал Ботьовото училище. Време за игри и снимки в подножието на Паметника.

16:30 ч. Отпътуване за София.

Връщане в София през АМ Тракия около 19:00 ч

Share.

Comments are closed.