Историята оживява в Панагюрище и местността Оборище

0

Панагюрище – живописно разстлан по бреговете на р. Панагюрска Луда Яна, в пазвата на Същинска Средна гора, освен с природна красота, този град ни омайва с историята си, която тук е на всяка крачка. Още траките са обитавали района, благодарение на което сега страната ни е известна с най-изящното златно съкровище. Панагюрище е сред символите на Априлското въстание. Тук Панайот Волов и Георги Бенковски вдигат на въоръжена борба цялото население, обявяват първата българска република и за 10 дни града е първата столица на България. Това е и родното място на Райна Попгеоргиева, позната на всички като Райна Княгиня, ушила въстаническото знаме с девиза „Свобода или Смърт”. В памет на тези събития през 1976 г. е издигнат мемориалният комплекс Априлци.

На десетина километра от Панагюрище е историческата местност Оборище, в която на 14 април 1876 г. се състои първото Велико народно събрание. Легенда гласи, че докато жители на планината строяли кале на възвишението Кайчов камък, оставяли  добитъка си долу край река Панова. В тази местност, естествено оградена от всички страни с хълмове и гора, той стоял затворен като в обор и от тук и наименованието.

Всяка година на 2 май в историческата местност се провеждат национални чествания и исторически въстановки. Първото е организирано за 10-годишнината от Априлското въстание. Тогава на мястото на събранието е поставен голям гранитен каменен кръст, а през 1926 г. е издигнат и паметник.

Знаете ли:

·         Как е открито Панагюрското златно съкровище?

·         Кой е Марин Дринов и защо неговият глас е решаващ за избора на София за столица?

·         Как река Луда Яна получила името си?

ПРОГРАМА

8:00 ч. Отпътуване от двора на училището по маршрут София – Оборище – Панагюрище

10:00 ч. Пристигаме в местността Оборище. Кратък поход ни отвежда до закътана долчинка. А табели по пътеката ни запознават с бележити мисли на делегатите от първото Велико народно събрание. Почивка и време за игри край реката.

12:00 ч. Пристигаме в Панагюрище с обиколен билет влизаме в най- съвременния Исторически музей в България. Разглеждаме зала трезор – където се съхранява оригинала на Панагюрското златно съкровище, експозиционната зала, модел на чаршия и Дудековата къща. Отправяме се към родната къща на Райна Княгиня, увлекателна беседа ни запознава с живота на единствената българска знаменоска. В Панагюрище можем да посетим още две уникални къщи – музеи – Тутевата, където избухва Априлското въстание и  Лековата – съхранила уникални стенописи.

14:00-14:30  ч. Време за обяд в центъра.

14:30 ч. От читалище Виделина по стъпалата се изкачваме до мемориалния комплекс Априлци. Връщайки се към автобуса виждаме най-старата  църква в града – Въведение Богородично.

16:00 ч. Отпътуване за София

18:00 – 18:30 ч. Връщане в училище

 

Share.

Comments are closed.