Карст и животворна вода край Боснек

0

Легендата разказва за митичен змей или бик, запречил подземно езеро. Друга твърди, че само пред благочестиви хора потича чудодейната вода. Отдавна извора Живата вода разпалва въображението на местните хора и заедно с близката пещера са станали сюжет на много предания. Дали ще бликне вода от змейовата глава (една чудна скулптора, създадена от местен ваятел) и днес вълнува всеки посетител.Живата вода е пулсиращ карстов извор, свързан с намираща се под земята кухина, която непрекъснато се пълни и се изпразва. През пролетта, поради пълноводие протичанията почти се сливат, а наесен стават по-разредени. Това мистично поведение на извора било причина в миналото хората да го нарекат „Чешмата на щастието”. Много хора не знаят, че от южната страна на Витоша се намира и най-дългата пещера в България – Духлата. Общата дължина на подземните галерии на този многоетажен пещерен лабиринт надхвърля 18 км., както и пещерата Врелото с най-голямата подземна зала в България (230/40/30м), наречена със звучното име „Приятели мои”.  Те, заедно с около 40 по-малки пещери и пропасти, както и интересните карстови извори Живата вода и Врелото съставят Боснешкият карстов район – близо 30 км2  между с. Чуйпетлово и яз. Студена. Лека и приятна пътека ни отвежда в тази запазена част от планината. По пътя големи поляни ни приканват за пикник и игри на открито. Част от приключенията, които ни очакват са научно-познавателни игри, свързани с ориентиране по маркировка,   оцеляване в дивата природа, разпознаване на различни билки и храсти. Ще разберем• Какво е карст;• Защо всички прилепи са защитени видове;• Кои са обитателите в тази девствена част от Витоша.

ПРОГРАМА

8:30 ч. Отпътуване от двора на училището

09:30 ч. Пристигане в с. Боснек. Попътно спиране край Вековния дъб край селото. Поход до извора Живата вода. По пътя се запознаваме с растителния и животински свят в планината. Разказваме за прилепите, които се срещат в района. Пътеката ни води през поляни и гори, където научаваме как да разпознаваме някой основни видове дървета и храсти. Стигаме до извора, където с повечко късмет, ще си налеем от водата. Връщаме се на поляната за обяд и игри.12:30 – 13:30 Организираме си пикник

13:30 – 16:00 ч. Игри на открито. Умения за оцеляване. Познай коя птица съм. Ориентиране в природата.1

6:30 – 17:00 ч. Връщане в София в двора на училището

За наличието на карст и съответно пещери са нужни три фактора – варовикови скали, пукнатини и вода. Основата на Витоша няма нужните карбонатни скали, но при образуването си тя „открадва” територия от съседната планина Голо бърдо. Активното издигане на планината е подсигурило повече от необходимите пукнатини в тази част, а р. Струма – водата.

Share.

Comments are closed.