Езерото Керкини в Северна Гърция

1

Езерото Керкини и заобикалящите го Круша и Беласица планини са прословути с възхитителните си пейзажи и забележително изобилие на диви птици.
През пролетта наред с многобройните пролетни мигранти, езерото се превръща в арена за изящни брачни игри. В раят на изкусеният любител на природната красота се виждат в естествената им среда харизматичните къдроглави пеликани, колонии от корморани, ибиси, грациозни лопатарки, пъстри патици и гмурци, кактои цяла “армия” от гласовити пойни птици. Нашите екскурзоводи-зоолози ще ви запознаят с интересни особености от живота на птиците и ще ви направят още по-страстни ценители на дивата природа. В програмата е предвидена и вълнуваща разходка с лодка до Острова на чаплите и кормораните.

ЕДНОДНЕВНА ПРОГРАМА

6:30 ч. Тръгваме от големия паркинг пред стадион „Васил Левски“ . Бъдете най-късно в 6:15 ч на паркинга.
6:45 ч. Ще спрем на бул. „Цар Борис III” (до кръстовището с околовръстен път) за взимане на хора, на които им е по-удобно да тръгнат оттам.
8:30 ч. Предвиждаме кратка почивка на бензиностанция Петрол до гр. Благоевград.
Около 11:00 ч пристигаме на езерото Керкини. Разходка и наблюдения от дигата до село Мегалохори. Там е мястото където се влива и разлива р. Струма. Орнитологичното ни приключение продължава от кея на с. Мандраки, където пролетно време цъфти “килим” от водни лилии.
В по-късния следобед се качваме на лодките и докато слънцето изпраща мека светлина постепенно залязвайки зад гърба ни, ние ще се отправим към Острова на кормораните и чаплите. Ще минем и недалеч от платформите, върху които гнездат световнозастрашените къдроглави пеликани.
18 ч. Тръгваме обратно към България.
21:00 ч. (ориентировъчен час) се очаква да пристигнем пред стадион „Васил Левски“.

• Цената е 38 лева. на човек.

• Цената е 38 лева. на човек.

Цената включва:
– Екскурзоводско обслужване по време на цялото пътуване от експерт зоолог;
– Транспорт с лицензиран автобус;
– Минимум 2 зрителни тръби за цялата група;
– Представител на ТО „Травентурия“ грижещ се за организацията;
– Митнически и паркинг такси;
– Медицинска застраховка с лимит от 1000 евро;
– 4 лв дарение за природозащитни дейности на студентски клуб „С.К.О.Р.Е.Ц“.

Цената не включва:
– Разходка с лодка, която струва 7 евро на човек (моля носете точни пари)
– Храна и напитки
– Лични разходи

ВАЖНО:
– Носете си подходящи за сезона дрехи, вода и сух пакет за обяд и вечеря. Програмата е интензивна и няма възможност за обяд в ресторанти на територията на Гърция.

– Програмата може да претърпи промени поради независещи от туроператора обстоятелства.

– При възможност вземете свой полеви определител за птици и бинокъл.

Записвания се приемат до два дни преди началото на екскурзията. За да се запишете за пътуването е необходимо да изпратите мейл с трите си имена на латиница и кирилица, ЕГН, номер на лична карта и мобилен телефон за връзка на info@traventuria.com. Плащането трябва да бъде направено до 3 работни дни след писменото записване и може да стане по банков път или в офиса на фирмата.

Офисът на Травентурия е с работно време от 9:00 до 18:00 часа от понеделник до петък. Адресът е ул. „Горски пътник“ 54, жк „Лозенец“, гр. София. Може да се свържете с нас и на тел. 02 4890885 или на info@traventuria.com.

Анулации
В случай на направен писмен отказ от пътуването, туроператорът удържа следните неустойки:
– до 8 дни преди дата на пътуването – няма неустойки;
– от 7 до 4 дни преди датата на пътуването – 60% от общата стойност на пакета;
– по-малко от 3 дни преди пътуването – 100 % от общата стойност на пакета.

 

Езерото Керкини или както е известно сред бъгарите – Бутковското езеро, се намира в северна Гърция, на територията на македонските деми Синтика и Долна Джумая. Разположено е в подножието на планините Беласица (Керкини) и Круша (Крусия Ори).

В езерото влизат води от реките Струма (Стримон) и Бутковска (Керкинитис).

Езерото е било блато на река Струма, което се оказало пречка за заселилото се там население и с построяването на две диги било превърнато в язовир през 1932 година. През 1982 година е построена нова стена, която повишава нивото на езеротоо с 4-8 метра.

Езерото и заобикалящите го територии са богати на живот – Флората е представена с над 800 висши растителни вида, 35 вида мъхове, 40 вида лишеи и над 120 вида гъби.

Животинското многообразие е повече от богато – срещат се повече от  2000 вида, като над 1800 са безгръбначни. Интересен е 1 вид скорпион,  регистрирани са 89 паякообразни, 28 ракообразни и 8 вида мекотели, основно миди. Най голямо е представителството на насекомите, като най-голямо е видовото разнообразие сред пеперудите и двукрилите.

Гръбначните видове животни са около 400 като 70% от тях са птичи видове. Бозайниците са 26 вида като тук е мястото, където се срещат едни от най-едрите хищници – вълк, чакал и дива котка. Голм интерес представялва птичето многобразие с описани над 300 вида в района. Повечето а мигриращи, тъй като блатото е важна спирка по миграционния път Via Aristotelis. Но значителен брой редки птици са избрали мястото за размножаване около 140 гнездящи вида.

Скорец

Share.

1 Comment

  1. M.Александрова on

    Не намирам дати за еднодневните екскурзии от София.Интересува ме Врачански Балкан и езерото Керкини.